3 Φεβρουαρίου 2012

Του Τελώνου και του Φαρισαίου....η προσευχή.


Νέα εκπομπή επίκαιρη διασκευασμένη από παλαιότερη μπορείτε να κατεβάσετε ΕΔΩ  

Όλοι οι ορθόδοξοι λίγο πολύ έχουμε ακούσει την παραβολή του Τελώνου και του Φαρισαίου….και όχι μόνο την έχουμε ακούσει αλλά και βιώσει θα έλεγα έως ένα βαθμό στη ζωή μας.
Την έχουμε βιώσει παθητικά ως δέκτες κάποιας φαρισαϊκής συμπεριφοράς ή ακόμη και ενεργητικά ως πρωταγωνιστές αυτής της συμπεριφοράς . Βέβαια αυτό το δεύτερο δεν το πολυβλέπουμε γιατί είμαστε μαθημένοι να παρατηρούμε τα ελαττώματα των συνανθρώπων μας….και όχι τα δικά μας.

Στην προσπάθεια μας αυτή για αυτογνωσία, και κατ΄επέκταση αυτομεμψία και μετάνοια με φόντο το Άγιο Πάσχα, έρχεται η εκκλησία μας αρωγός  με ένα λειτουργικό βιβλίο  το κατανυκτικό Τριώδιο, όπου την πρώτη Κυριακή …ακούγεται η περικοπή του ευαγγελίου σχετικά με τον τελώνη και τον φαρισαίο (Λουκά ιη΄10-14).

Ο τελώνης (…εφοριακός δηλαδή..) της εποχής εθεωρείτο άνθρωπος αμαρτωλός και μακριά από το Θεό κατά κανόνα.
 Από  τους συμπολίτες του εθεωρείτο μιαρό σκουλήκι και δοσίλογος των Ρωμαίων όπου εξουθένωναν τον λαό με αβάσταχτους φόρους …(..σας θυμίζει τίποτα αυτό;;…) , με  μεγάλη εξουσία μάλιστα γιατί τα «μαθηματικά» που επικρατούσαν για την φορολογία ήταν περίεργα….δηλαδή δώσε μας…εμάς …»τόσα» και συ πάρε από το λαό όσα θέλεις ….και έτσι πλούτιζαν οι τελώνες.
Αντιθέτως οι φαρισαίοι ήταν ευυπόληπτοι εβραίοι πολίτες γνώστες των γραφών και του νόμου και φυσικά παράδειγμα προς μίμηση.
Τα φαινόμενα όμως στην προκειμένη περίπτωση απατούν.
Ο Κύριός μας δεν κρίνει κατ όψιν αλλά «συνομιλεί» με τις καρδιές μας …γινώσκει  τας καρδίας ημών…..
Έτσι ο τελώνης που είχε καταλάβει πόσο αμαρτωλός ήταν ζητούσε επίμονα το έλεος του Θεού και ταπείνωσε τον εαυτό του μέχρι εκεί που δεν έπαιρνε….γονατιστός ψιθύριζε   « Ὁ Θεός, ἱλάσθητί μοι τῷ ἁμαρτωλῷ»…μέχρι να καταλάβει,  πως ο Θεός τον συγχώρεσε .
Και πως το κατάλαβε αυτό;;
Αυτό είναι το ωραίο της υπόθεσης …..η μαρμαρόπετρα των αμαρτιών που του πλάκωνε το στήθος εξαφανίστηκε…έγινε ατμός και θυμίαμα προς δόξα Θεού…..και γύρισε στο σπίτι του έχοντας φτερά στα πόδια.
Ενώ ο καημένος ο φαρισαίος …την γνώμη που είχε ο κόσμος γι αυτόν την είχε πιστέψει,  και όπως μπήκε στο ναό έτσι και βγήκε…δεν επήλθε σε αυτόν η «..καλή αλλοίωση ..»

Και τώρα μετά από αυτές τις σκέψεις το μεγάλο ερώτημα…(..ερώτηση παγίδα ….)…θα έλεγα…ΕΜΕΙΣ, μέσα μας,  ο καθένας,… που κατατάσσουμε τον εαυτό μας  προς τη μεριά του Τελώνη ή του Φαρισαίου;;;;


Στην εκπομπή  ακούγονται ωφέλιμες διηγήσεις από το "αμαρτωλών σωτηρία" Αγαπίου μοναχού,  καθώς και μέλη του εσπερινού και του όρθρου από την Κυριακή του τελώνου και του Φαρισαίου, που αποδίδουν οι πρωτοψάλτες :Θρασύβουλος Στανίτσας, Χρύσανθος Θεοδοσόπουλος, και Δημοσθένης Παικόπουλος.

Καλή ακρόαση.  




 
         

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.