1 Αυγούστου 2013

Πρόλογοι - Προσόμοια Τετάρτου ήχου.

    
Μετά από επίπονη προσπάθεια μπορέσαμε να αναρτήσουμε τους προλόγους του τετάρτου ήχου που δεν είναι και λίγοι.
Στον τέταρτο ήχο ανήκουν τρία είδη προλόγων με διαφορετικό άκουσμα που στηρίζεται φυσικά στην θεωρεία του ήχου.
Υπάρχουν οι πρόλογοι σε ήχο μέσο τέταρτο διατονικό ή λέγετο, που χρησιμοποιούν την διατονική κλίμακα και έχουν βάση τον βου (π.χ:¨ «Ως γενναίων εν μάρτυσι» , «Έδωκας σημείωσην»…κτλ)
Υπάρχουν επίσης πρόλογοι (κυρίως καθίσματα) που ψάλλονται στον ήχο των απολυτικίων, σε ήχο  μέσο τέταρτο χρωματικό, έχουν βάση τον βου και χρησιμοποιούν την  μαλακή χρωματική κλίμακα του δευτέρου ήχου. Τα μέλη αυτά ομοιάζουν πολύ με τον δεύτερο ήχο εκ του βου (μέσο), και διαφέρουν μόνο στην πορεία του μέλους και στις καταλήξεις .
Και τέλος το γνωστό σε όλους μας «Κατεπλάγει Ιωσήφ» που ψάλλετε στον τέταρτο χρωματικό νενανό (Βασιλικό τέταρτο, ή Παλατι(α)νό μέλος).  Ο ήχος αυτός δεν είναι άλλος από τον σκληρό χρωματικό πλβ΄ αλλά με βάση τον Δι.  
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να πούμε πως, ρόλο-θέση προλόγου-προσομοίου, κατέχουν και οι ειρμοί των κανόνων (και αυτό ισχύει για όλους τους ήχους). Δυστυχώς  είναι είδος προς εξαφάνιση, μιας και στις ενορίες δεν ψάλλονται οι κανόνες λόγω χρόνου.  Ευχής έργον θα ήταν να μας αξιώσει ο Θεός να μπορέσουμε μέσα από αυτή τη διαδικτυακή προσπάθεια να αναδείξουμε αυτόν τον αμύθητο πλούτο της εκκλησιαστικής μας ποίησης.    
                                                                       

                                                                                                               


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.