Φίλες και φίλοι δεν μπορώ να μην μοιραστώ μαζί σας αυτή την υπέροχη συνταγή που μετά από πολλές δοκιμές (προσωπικά) μπόρεσα και την τελειοποίησα με γνώμονα και γευστικό κριτήριο τις παιδικές θύμισες και γεύσεις, όταν από το λιγοστό χαρτζιλίκι μας χαλούσαμε λίγες δραχμές στον φούρνο της γειτονιά μας…( που δυστυχώς προσφάτως έκλεισε) για να πάρουμε το πεντανόστιμο νηστίσιμο σάμαλι, υπέροχα χρυσοψημένα και σιροπιασμένα τριγωνάκια στη λαδόκολλα.
Τώρα θα μου πείτε τι γυρεύει μια συνταγή … σε μια
σελίδα με Βυζαντινή μουσικής…. είναι
απλό, μετά την τέρψη των ώτων και της ψυχής ακολουθεί και η τέρψη του λάρυγγος,
ως ψυχοσωματικά όντα… ..ξέρω τι σκέπτεστε.. …: δικαιολογίες, όλα αυτά για να
μπορέσουμε να τρώμε χωρίς ενοχές.
Έχουμε και λέμε λοιπόν τα υλικά:
1 κιλό σιμιγδάλι χονδρό.
1 ποτήρι νερού ζάχαρη.
1 ποτήρι νερού χυμό πορτοκάλι
1-2 ποτήρια νερό (όσο πάρει για ένα παχύρευστο χυλό)
1 κουτάλι γλυκού μαστίχα (χτυπημένη στο μούλτι με ζάχαρη
να κονιορτοποιηθεί)
3 φακελάκια μπέικιν πάουντερ
3-4 φυσίγγια βανίλια
1 κ. γλυκού ξύσμα πορτοκάλι
750 ml
νερό,
Ένα και μισό κιλό ζάχαρη (1,5 kgr)
Μία κουταλιά της σούπας μέλι (προαιρετικά) και ένα
λεμόνι κομμένο στη μέση.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπώλ ρίχνουμε όλα τα στερεά, προσθέτουμε και
την μαστίχα αφού την κάνουμε σκόνη μαζί με λίγη ζάχαρη, εν συνεχεία προσθέτουμε
τον χυμό και το νερό σε σημείο που να έχουμε φτιάξει έναν παχύρευστο χυλό (το
τονίζω δεν θα είναι ζύμη αλλά χυλός) το βάζουμε σε ταψί με διάμετρο 35 cm και
προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200΄c. Ψήνουμε για 50-60 λεπτά ανάλογα τον
φούρνο και τα υγρά μας. Μόλις πάρει ένα έντονο καφεχρυσοπορτοκαλί χρώμα το
βγάζουμε και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Στο μεταξύ βράζουμε
το σιρόπι ,από την στιγμή που θα πάρει βράση κρατάμε χρόνο για 6-8 λεπτά να
βγεί ένα παχύρευστο σχετικά δεμένο σιρόπι που όταν το ρίχνουμε από ψηλά να μην «χτυπάει»
αλλά και πιάνοντας με τον δάκτυλό μας και τον αντίχειρα …να έχει μια αντίσταση
στο να τα ξεκολλήσουμε
Καλή επιτυχία…..
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.