26 Ιανουαρίου 2012

Ο Μήτραν Παρθενικήν αγιάσας τω τόκω σου




Αισίως και φέτος εορτάζουμε σε λίγες μέρες …(..2 Φεβρουαρίου..).. την εορτή της υπαπαντής.
Τι σημαίνει όμως υπαπαντή;
Σημαίνει προϋπάντηση….δηλαδή ο Κύριος μας ως τέλειος Θεός και τέλειος άνθρωπος θέλοντας να τηρήσει τον Μωσαϊκό Νόμο προϋπαντήθηκε από τον ιερέα Συμεών στο Ναό του Σολομώντα ως όφειλε να κάνει μιας και ήταν πρωτότοκο αρσενικό παιδί.
Οι γονείς κάθε πρωτότοκου αρσενικού παιδιού έπρεπε στις σαράντα μέρες μετά την γέννησή του να πάνε το παιδί στο ναό και να προσφέρουν ως θυσία ένα ζεύγος τρυγόνων ή δύο νεοσσούς περιστεριών.
Έτσι και η Μητέρα Παναγία μας έπραξε.
Εκεί την περίμενε ο πρεσβύτερος Συμεών που έχοντας φτάσει σε βαθύ γήρας το μόνο που τον κράταγε στην ζωή ήταν η υπόσχεση του Θεού πως θα δει με τα μάτια του τον λυτρωτή πριν πεθάνει.
Και πράγματι αυτό έγινε, και ξεστόμισε ο Συμεών εκείνο το υπέροχο <<…Νυν…..απολύεις τον δούλον σου Δέσποτα κατά το ρήμα σου εν ειρήνη ότι είδον  οι οφθαλμοί μου το σωτήριόν σου  ο ετοίμασας κατά πρόσωπον πάντων των λαών, φως εις αποκάλυψιν εθνών….>>
Τώρα….ας πεθάνω Δέσποτα αφού είδαν τα μάτια μου τη σωτηρία που ετοίμασες για τους λαούς …..
Η ημέρα της υπαπαντής είναι η Χριστιανική ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ μιας και μαζί με τον Κύριο εορτάζει και η Κυρία Θεοτόκος, γι αυτό και η εορτή χαρακτηρίζεται ως Δεσποτοθεομητορική.
Βλέπετε πως η ορθοδοξία προηγείται  από όλα να νεοεποχήτικα δόγματα, και πόσο διαχρονική είναι, παρά τα 2012 έτη ζωής της;;    



Ο λαός μας επίσης την ημέρα της Υπαπαντής από αρχαιοτάτων χρόνων κάνει προβλέψεις για τον καιρό, εξ ου και οι παρακάτω στίχοι:
 - Καλοκαιριά της Παπαντής, μαρτιάτικος χειμώνας.
 -Παπαντούλα χιονισμένη και τ'αμπάρια γιομισμένα.
 -Παπαντή καλοβρεμένη, η κοφίνα γεμισμένη.

Ποιος είναι ο σωστός τύπος απεικόνισης της Υπαπαντής στην Βυζαντινή Αγιογραφία;; Αυτά και άλλα πολλά μπορείτε να ακούσετε  ΕΔΩ ΕΚΠΟΜΠΗ  με θέμα την Υπαπαντή.
Επίκαιρα μέλη από την εορτή μας αποδίδουν ο Θρασύβουλος Στανίτσας,ο Αθανάσιος Καραμάνης και ο Δημήτριος Νεραντζής.

Καλή ακρόαση. 
          

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.