23 Ιουνίου 2013

Πρόλογοι εξαποστειλαρίων Δευτέρου ήχου...

Στη σειρά των αναρτήσεων μας που αναφέρονται στου Προλόγους (προσόμοια), έχουμε για σας τους προλόγους των εξαποστειλαρίων του δευτέρου ήχου (γιατί υπάρχουν και του τρίτου ...προσεχώς.)
Πρώτα όμως θα ήταν θεμιτό να εξηγήσουμε τι σημαίνει ο όρος, με το όνομα Εξαποστειλάριο, εκ του ρήματος εξαποστέλλω, χαρακτηρίζεται ειδικό τροπάριο της χριστιανικής υμνολογίας που αναφέρεται στο διασκορπισμό των Αποστόλων προκειμένου να διδάξουν τη διδασκαλία του Ιησού Χριστού στον κόσμο.
Τα Αναστάσιμα  εξαποστειλάρια είναι ένδεκα τον αριθμό (όσα και τα εωθινά Ευαγγέλια), ένας αριθμός συμβολικός μιας και έντεκα ήταν και οι απόστολοι που είδαν τον Κύριο μετά την Ανάσταση.
Δημιουργός και των ένδεκα αυτών τροπαρίων φέρεται ο Αυτοκράτορας του Βυζαντίου Κωνσταντίνος Ζ' ο Πορφυρογέννητος. Όλα αυτά προσομοιάζουν στο''Τοις μαθηταίς συνέλθωμεν '' που είναι το πρώτο:


Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι εκτελέσεις έχουν σκοπό την σωστή απόδοση της παρτιτούρας που φαίνεται 'αλλωστε και στο βίντεο, τόσο χρονικά όσο και ποιοτικά ..(..διαστήματα , και ποιοτικές αναλύσεις).
Παραθέτουμε στην συνέχεια ένα εξαποστειλάριο παρεξηγημένο... το "Γυναίκες ακουτίσθητε'', και λέω παρεξηγημένο διότι σε πολλές περιοχές της Ελλάδας ...αν όχι σε όλη ψάλλεται με ένα ιδιότυπο τραγουδιστικό ...λαϊκό και ευχάριστο κατά τα άλλα τρόπο που όμως δεν αρμόζει  στον εκκλησιαστικό του χαρακτήρα....μπορεί κάποιες μοντέρνες μουσικές Συλλογές να το συμπεριλαμβάνουν, αλλά εδώ σε μας οδηγός και φωτοδότης  μας είναι τα κλασικά κείμενα...



και παραθέτουμε και τα υπόλοιπα του δευτέρου ήχου (μέσου μαλακού χρωματικού μιας και καταλήγουν στον βου...θεωρία ηχ β' )







  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.