3 Νοεμβρίου 2012

Kυριακή κβ΄ ( ε΄Λουκά )…τι θα ψάλλουμε αύριο.

 Αύριο 4 Νοεμβρίου …Κυριακή 22η , και ο ήχος πλα΄ και Εωθινό ια (11ο ) Φανερών εαυτόν… σε ήχο πλδ΄.
Ο πλάγιος του πρώτου ήχος είναι πολύ δημοφιλής και αγαπημένος στους ιεροψαλτικούς  κύκλους .
Αυτό συνήθως συμβαίνει επειδή έχει ένα πολύ γνωστό και οικείο άκουσμα (λόγω της εξωτερικής μουσικής  και κυρίως το παραδοσιακό άσμα…) αλλά παράλληλα και ευρεία γκάμα μουσικών ποικιλμάτων, και τρόπων έκφρασης.
Αλλιώς ψάλουμε τα αργά ειρμολογικά αλλιώς τα σύντομα, αλλιώς τα στιχηραρικά , αλλιώς τα παπαδικά , χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπεισέρχεται το ένα είδος μέσα στο άλλο.
Επίσης αυτός ο ήχος είναι αρεστός  και στους Ιερείς μας.
Είναι μια μόδα που έχει ξεκινήσει από τις δεκαετίες1950-60
όπου χωρίς καθόλου κριτικό πνεύμα και με μια άκρατη ξενομανία υιοθετούσαμε κάθε τι το ευρωπαϊκό, και ομιλώ  για το περιβόητο ,<<μινοράκι..>>  που ακούμε να ψάλλεται με καμάρι (κυρίως σε διάφορες πανηγύρεις ..).. και να χαρακτηρίζεται μάλιστα και ως πλάγιος του πρώτου ……αλλά ας μην το πιάσουμε αυτό το θέμα διότι χρήζει μεγάλης συζητήσεως , μουσικών γνώσεων , και φυσικά καλής πίστης .
Αύριο λοιπόν θα ψάλλουμε όλα τα αναστάσιμα από το αναστασιματάριο της Ζωής (..δηλαδή του Πέτρου , υπό τη διασκευή Ιωάννου…).. καταβασίες σύντομες από το ειρμολόγιο του Ιωάννου,  εωθινό από τον όρθρο του Αθ.Καραμάνη , δοξολογία του Γαβριήλ Κουντιάδου άνω κε…κάτω κε  (χουσεϊνή – ασηράν), αυτά για τον όρθρο.
Στη Θεία Λειτουργία τώρα θα ξεκινήσουμε  με Τρισάγιο σε ήχο πρώτο δίφωνο, ή πλα΄ στιχηραρικό ή νάος ή σεμπά…. Και θα συνεχίσω με το δύναμις του Πρίγγου.
Χερουβικό ύμνο θα προτιμήσω του Πρίγγου από την Θ.Λειτουργία του.
Λειτουργικά του Γ.Κανελλίδου σε ήχο πλα΄εναρμόνιο.
Άξιον Εστί το γνωστό ως σπάθη του Κ.Πρίγγου.
 Καλή δύναμη σε όλους…
   
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.